6 juli 2020

Eenvoudig tekenen en opbouwen van routes met de route-editor

Met de Tuesday routemodule is het tekenen en ontwerpen van prachtige routes voor een website heel eenvoudig. Hoe divers een route is, bepaal je helemaal zelf. Van eenvoudige route over een landgoed of boerenland, tot een flinke fietsroute langs diverse fietsknooppunten.

Basis voor de route-editor is Google Maps. Op het fundament van Google Maps teken je de route en voeg je daarna lagen met data-elementen toe waarmee je de route verrijkt. Bij het tekenen van een route kun je de coördinaten van Google Maps volgen, de knooppuntenplanner (voor fietsen of wandelen) gebruiken of daar juist van afwijken (‘vrij plannen’, bijvoorbeeld in het geval van een wandelroute door de natuur).

De gegevens uit de datalagen worden automatisch opgehaald uit één of meer databases maar kunnen ook handmatig worden opgebouwd. Voorbeeld van datalagen zijn bezienswaardigheden, horeca in de buurt, wandelknooppunten, fietsrouteknooppunten, alle activiteiten uit een agenda of opengestelde molens. Samen vormen de verschillende lagen de bouwstenen voor één aantrekkelijke route.

De routes zijn te sorteren op wandelroutes, autoroutes, vaarroutes en fietsroutes. Daarnaast zijn alle routes printbaar, te downloaden als PDF en, afhankelijk van het soort route, ook te exporteren als GPX bestand - geschikt voor GPS.

Verwijzen naar externe routes
In plaats van een route zelf tekenen kun je ook verwijzen naar bestaande externe routes. Met de route-editor voeg je behalve een omschrijving ook eenvoudig afbeeldingen of video toe aan een route. Zo kun je naast eigen routes ook mooie verwijzingen opnemen naar bijvoorbeeld NS-wandelroutes, of routes in jouw gemeente of provincie. De route-editor kan ook interactieve audio-tours weergeven zoals bijvoorbeeld de routes van izi-travel.

QR-codes voor alle routes
Iedere route wordt in de route-editor automatisch voorzien van een QR-code. Deze QR-code kan eenvoudig worden gescand op een smartphone waardoor de betreffende route op de smartphone wordt geopend. Daarnaast kan de QR-code door de beheerder van de route worden gedownload voor gebruik op bijvoorbeeld drukwerk of informatieborden.