9 oktober 2019

Voor Leystromen voerde Tuesday een conceptuele- en ontwerpverkenning uit voor de app ‘Superbuurt’. Het idee voor de app ontstond in het kader van de landelijke Innovatiechallenge Leefbare Wijken en Buurten, opgezet door Aedes, branchevereniging van woningcoöperaties in Nederland. In de Innovatiechallenge gingen zes teams van woningcorporaties op zoek naar vernieuwende oplossingen op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en sociale cohesie. Een van de conclusies uit voorgaand Aedes-onderzoek is dat in buurten met veel sociale huurwoningen de leefbaarheid vaak verslechtert. Met de app ‘Superbuurt’ wil Leystromen een bijdrage leveren aan een sterke verbetering van participatie, kwaliteit en veiligheid. Leystromen won de derde prijs in de categorie Publieksaward.

Leystromen
Leystromen is een woonstichting die ongeveer 9.500 woningen beheert in de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk. Leystromen onderscheidt zich op het gebied van duurzaamheid en innovatie en zich kenmerkt door samenwerkingspartners en klanten actief te betrekken. Ook voor de Innovatiechallenge ging Leystromen intensief in gesprek met de bewoners zelf. Met de focus op het thema ‘gelijkwaardigheid en wederkerigheid’, zochten ze samen naar een manier om de wijken veiliger en leefbaarder te maken.

Superbuurt
De hybride app is een tool waarmee buurtbewoners elkaar om hulp kunnen vragen én kunnen bieden. De app versterkt niet alleen betrokkenheid maar moedigt ook buurtinitiatieven aan.
Bekijk de video om een idee te krijgen hoe de Superbuurt-app werkt.