Tuesday Multimedia | Museum van Volkenkunde, The Turn of The Day, Cildo Mereiles - 2001

Op 14 februari 2001 werden in 112 landen kranten gekocht, in opdracht van beeldend kunstenaar Cildo Meireles (1948, Brazilië). De verzameling van ruim 500 kranten, een stapel van anderhalve meter hoog, werd tentoongesteld in een vitrine van het Rijksmuseum van Volkenkunde in Leiden, als ware het een monument van de tijdgeest.

Het werk was onderdeel van de tentoonstelling Het Hof van Eden – Beelden rondom Volkenkunde, dat ontstond in het kader van de renovatie van het museum in 2001, in opdracht van de Rijksgebouwendienst. The Turn of the day in 112 Worlds was een buitengewoon ambitieus project dat alleen gerealiseerd kon worden door nauw samen te werken met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Iedere voorpagina van elke krant is gedigitaliseerd en gearchiveerd in een database, die naast de sculpturale stapel kranten onderdeel van het werk was. Tuesday Multimedia produceerde en ontwierp een programma voor deze digitale database met daarin een overzicht van elke krant, per land en werelddeel. Het bied een inzage van het voorpaginanieuws van één dag, uit 112 landen over de hele wereld.

CD-ROM, 2001

Met speciale dank aan: Frits Kemperman – Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de EU, Brussel – België & Claudia Breure - Ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag - Nederland.

The Turn of the Day in 112 Worlds, Cildo de Meireles