Sterrenhemeltapijt Ria van Eyck
Joop van Reeken

In opdracht van de Rijksgebouwendienst, maakte Ria van Eyck in 1998 een nieuw vloertapijt voor de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis op de Dam. Van Eyk ontwierp een gigantische sterrenhemel, binnen een ovaal kader omgeven door een brede abstract-geometrische strook die rondom tot aan de wanden reikt.

Tuesday was betrokken bij de technische realisatie van het 600 vierkante meter grote sterrenhemeltapijt en ontwikkelde een digitale vertaling van het analoge ontwerp. Een gedigitaliseerde foto van de sterrenhemel werd omgezet in aansturingscommando's voor de weefmachine van de firma Desso in Oss. Daarvoor moest het ontwerp terug gebracht worden naar 11 kleuren.

‘De meer dan duizend kleuren in de ontwerpschetsen van haar firmament, werden teruggebracht tot een spectrum van acht kleuren plus zwart, wit en grijs.’ – Ria van Eyck

Beeldbewerking van tapijtontwerp
De beeldbewerking van het tapijtontwerp

Ria van Eyck

Ria van Eyk (1938) is een Nederlandse textielkunstenaar en kunstschilder. Van Eyk studeerde van 1955 tot 1959 textiele vormgeving aan de Academie Industriële Vormgeving in Eindhoven en nam tegelijkertijd schilderlessen. Na haar afstuderen werkte zij enkele jaren in Denemarken en IJsland. Sinds haar terugkeer in Nederland bouwde zij een oeuvre op van wandkleden, schilderijen, tekeningen en foto’s, zowel vrij werk als werk in opdracht. Zij gaf les aan de (kunst)academies van Eindhoven, Krefeld, 's-Hertogenbosch en Reykjavik.

Meer lezen over het sterrenhemeltapijt