15 juni 2016

Buitenplaatsen in Noord-Holland
Het leven van rijke stedelingen van 1600 tot 1900 was intrigerend. In die periode trokken zij zich graag terug in weelderige zomerverblijven. Wat ging er schuil achter deze muren van rijkdom? Tuesday ontwikkelde voor Cultuurcompagnie Noord-Holland een snelle interactieve website waarop alle buitenplaatsen en landgoederen in Noord-Holland te vinden zijn, zowel voor publiek als voor professionals.

Dit project sluit aan bij de eerder door Tuesday ontwikkelde websoftware voor Erfgoedhuis Zuid-Holland: www.landgoedenbuitenplaats-zh.nl Het Buitenplaatsen-project valt onder de werkgebieden: Monumenten, Groen & Agrarisch erfgoed en Erfgoed & Publiek.

De Buitenplaatsen worden beheerd in een centrale database waarin de objecten en deelobjecten van landgoederen (van prieeltjes tot ijskelders en van hoeve tot orangerie) nauwkeurig kunnen worden geclassificeerd en beschreven. Lang niet alle buitenplaatsen bestaan overigens nog: van sommige zijn alleen nog nauwelijks zichtbare resten overgebleven. De belangrijkste landgoederen trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers: zowel met het klassieke groen als met de rijk gedecoreerde woningen.

Cultuurcompagnie Noord-Holland
Cultuurcompagnie Noord-Holland is een onafhankelijke stichting waar zo'n 15 professionals zich inzetten voor Noord-Hollands erfgoed. Voortgekomen uit de twee organisaties Cultureel Erfgoed Noord-Holland en Kunst en Cultuur Noord-Holland richt deze compagnie zich met gevoel voor geschiedenis op de toekomst. De adviseurs van Cultuurcompagnie zijn deskundig op het gebied van archeologie, monumentenzorg, culturele planologie en erfgoed&publiek. Tuesday realiseerde voor Cultuurcompagnie onder andere ook de corporate website cultuurcompagnie.nlplatformcultuurenruimte.nl en stellingvanamsterdam.nl